Отново неприятности за Майкрософт в Китай

Отново проблеми за Microsoft в Китай

Китайските власти започнаха антимонополно разследване срещу Майкрософт. Стотина следователи са посетили офисите на фирмата в Пекин, Шанхай, Ченгду и Гуанджоу. Иззети са голямо количество финансови документи, кореспонденция и няколко компютърни конфигурации.

Това е поредният удар по Майкрософт, след като през май китайското правителство забрани да се купува Windows 8 за нуждите на държавната администрация.

Любителите на конспиративните теории веднага пуснаха версия, че отношението на официален Китай към Майкрософт се е променило във връзка с разкрития за скрити възможности на Windows операционните системи (след Windows 95), предназначени за използване от американските разузнавателни служби.

Може би е просто съвпадение, но в началото на този месец Китайският правителствен информационен департамент препоръча на държавната администрация в страната да се откаже от използването на антивирусни продукти на американската компания Symantec поради наличието в нейните продукти на скрити функции, които могат да се използват за шпионаж.

В края на 2013 подобни обвинения към продуктите на Майкрософт се появиха и в германския печат, но от германските служби за сигурност категорично отрекоха съществуването на „задни врати“(backdoor) в операционните системи на Майкрософт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *