Американската шпионска програма PRISM била напълно законна

Програмата Призма била законна

Американската програма за прехващане на онлайн комуникации на чужди граждани PRISM е законна и изключително полезна в борбата срещу тероризма.

Това е мнението на комисия, натоварена от Конгреса на САЩ да оцени законни ли са програмите на Агенцията за национална сигурност (АНС).

В доклада от близо 200 страници, „Комисията за надзор на личната неприкосновеност и гражданските свободи“ посочва, че събирането на данни в рамките на  секретната програма безусловно е напълно законно.

За програмата PRISM обществото научи през 2013 година от публикации в Guardian и Washington Post, базирани на разкриятията на бившия агент на ЦРУ и НСА – Едуард Сноудън.

PRISM е стартирана през 2007 година от Агенцията за национална сигурност на Щатите. На по-късен етап към нея се присъединява и британската служба GCHQ (Government Communications Headquarters).

За целите на програмата, редица фирми (Microsoft, Google, Yahoo!, Facebook, YouTube, Skype, AOL, Apple и Paltalk) са били принуждавани да сътрудничат и да разкриват информация за клиентите си.

След публикации в германските медии, че дори канцлера Ангела Меркел е била обект на подслушване, тя заяви, че „Между приятели и партньори не би трябвало да има нужда от следене на комуникациите“ и добави, че ЕС планира да въведе общи норми за защита на информацията, като реакция на действията на американските и британските служби.

Меркел не е щастлива от отношението на американците към нея и Германия

Канцлерът Ангела Меркел определено не е много щастлива
от информацията, че американските служби я подслушват

 

На 20 октомври 2013 година комисия на Европейския Парламент започва работа по приемането на закон, който ще принуждава американските компании да искат разрешение от европейските длъжностни лица, преди да разкриват лична информация за жители на държавите от ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *