За първи път компютър премина теста на Тюринг

Софтуер премина теста на Тюринг

Софтуерът Eugene Goostman успешно убеди 33% от журито на Кралското дружество в Лондон, че разговарят с 13 годишно момче от Одеса и така успешно премина Теста на Тюринг.

През 1950 година гениалният британски математик Алън Матисън Тюринг предлага начин  за проверка на това дали компютър има разум в човешкия смисъл на думата. Основното изискване при теста е да се убедят най-малко 30% от събеседниците, че общуват с човек, а не с компютър.

Владимир Веселов е бащата на софтуера преминал теста на Тюринг

Владимир Веселов е бащата на софтуера преминал теста на Тюринг

Софтуерът Eugene Goostman е създаден от двама руски и един украински програмист, които го разработват от 2001 година. През юни 2012 година програмата побеждава в съревнование, по случай 100-годишнината на Тюринг, но тогава убеждава само 29% от хората в журито, че е човек.

На тазгодишното състезание подобрената версия на Eugene Goostman премина границата от 30% и ще влезе в историята като първият софтуер, който може да бъде наречен изкуствен интелект.

Алън Тюринг
Алън Тюринг
1912-1954

Тюринг е има интересен, но доста нещастен живот. През Втората световна война той е един от учените, разработили машината, която дешифрира немските съобщения и дава огромно предимство на Съюзниците.

През 1944 г. той и неговите колеги създават „Colossus“, един от първите в света програмируеми електронни компютри.

За заслугите си след войната е награден с „Орден на Британската империя“.

През 1952 година Тюринг е съден за хомосексуалност, която по това време все още е криминализирана във Великобритания. Самоубива се 2 години по-късно, като изяжда ябълка напоена с цианид.

Чак през 2009 британският министър председател Гордън Браун обнародва дълго извинение по повод на отношението към Тюринг. Още по-късно, през 2013 година кралица Елизабет II го помилва посмъртно.

В края на 2014 ще бъде завършен биографичния филм за живота на Тюринг – The Imitation Game, като това няма да е първият филм за живота му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *