Тетрис става на 30 години

Тетрис става на 30 години

Днес най-популярната игра на всички времена – Тетрис има рожден ден. Играта е създадена от Алексей Пажитнов на 6 юни 1984 година, докато работил в Академията на науките на СССР.

Идеята за Тетрис е взета от руската настолна игра „Пентамино”, в която целта била да се подреждат различни фигури от по пет квадратчета. Пажитнов опростил нещата, като намалил броя на квадратчета, от които са направени фигурките, на четири. Оттам идва и името на играта – „Тетрис” – от гръцката дума за числото 4 – „тетра”.

Оригиналната версия на играта е написана за руския компютър Электроника-60, но през 1986 година ученикът Вадим Герасимов я адаптира за IBM PC. Това спомага за бързото й разпространение в Москва, а и из целия соц. лагер. Така за Тетрис научава унгарския бизнесмен Роберт Стейн, който пътува до Москва и придобива правата за играта. Чрез него Тетрис достига до световните пазари и става безспорен хит.

До този момент играта е продадена в около 100 милиона копия (само Nintendo продават 33 милиона копия за Game Boy) и това я прави най-продаваната игра до момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *