Google купува малък дял от Virgin Galactic

Google купуват малък дял от Virgin Galactic

След като инвестира 500 милиона долара в закупуването на Skybox Imaging, Google проявява интерес да се включи в друг космически бизнес. Според информация на Sky News, Интернет гигантът ще закупи дял от компанията на Ричард Брансън Virgin Galactic на стойност около 30 милиона долара.

Освен това се водят преговори за съвместно предприятие между двете компании, в което ще бъдат вложени „стотици милиони долари“.

Инвестицията най-вероятно е свързана с плановете на Google да изведе на ниска орбита 180 малки сателита, с цел да се осигури евтин и леснодостъпен достъп до Интернет дори в най-отдалечените точки на Земята, както и с подобряване на Google Maps и други услуги предлагани от компанията.

Според публикации в Интернет, стойността на проекта е между 2 и 3 милиарда долара.

 

Google satellite network

 

Паралелно с това, Google работят и по проекта Loon, който предвижда да се изгради мрежа от балони, които ще се носят от стратосферните  ветрове и ще предоставят интернет достъп до местата, над които прелитат. Балоните ще са с диаметър около 15 метра и ще летят на височина 20 километра над Земята.

Електронните устройства ще бъдат захранвани със слънчева енергия от панели, монтирани в основата на балоните.

Всеки балон може да обезпечи достъп до Интернет за територия, която е два пъти по-голяма от площта на Ню Йорк. Релефът на местността не се отразява на качеството на връзката, като скоростта ще е като около тази на 3G.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *