Бъдещите войни ще се водят от роботи-убийци

Терминатори на служба в армията

В последните години все повече учени поставят сериозно въпроса за контрол или дори тотална забрана върху автономните оръжейни системи, който не се нуждаят от човешка намеса за да водят бойни действия. За повечето хора това звучи като научна фантастика, но истината е, че такива оръжия съществуват и големите държави инвестират милиарди в разработката и внедряването им.

Съвсем наскоро Русия официално съобщи, че до края на годината ще въведе в експлоатация системата МРК ВН за охрана на мобилните си ракетни комплекси „Тополь“, „Тополь-М“ и „Ярс“.  МРК ВН е напълно автономна и може да унищожава цели на разстояние от 5 километра, 24 часа в денонощието и при всякакви метеорологични условия.

Руска автономна оръжейна система

Щатите в никакъв случай не са изостанали от „конкуренцията“.  През декември 2013 година от Пентагона представиха план за въвеждането в експлоатация на така наречените US (unmanned systems), в който ясно е написано: „Научноизследователската и развойна дейност напредват бързо и от използването на автоматични системи, изискващи човешки контрол, се преминава към внедряването на напълно автономни системи, които могат да вземат решения и да реагират без човешка намеса.“
За тази цел са предвидени около 24 милиарда долара, а срокът за реализация е 2019 година. В резултат на въвеждането на роботизираните системи, личният състав на армията ще бъде намален от 540 000 на 420 000 човека, което ще доведе до големи икономии.

Дроновете са силата на САЩ

Наскоро под егидата на ООН се проведе среща по въпроса за контрола над автономните оръжейни системи, която събра експерти от 87 страни.  Оказа се, че само 5 страни са за забраната на роботите-убийци – Ватикана, Пакистан, Египет, Куба и Еквадор.  Водещите страни от ЕС – Германия, Франция, Холандия и Великобритания бяха доста по-колебливи, но все пак изказаха мнение, че трябва да има някакъв контрол върху този тип въоръжение. САЩ, Китай и Русия не изказаха ясни позиции. Срещата завърши с решение разговорите да продължат в края на тази година и практически без резултат.

Досегашните действия на „великите сили“, показват, че внедряването на автономните оръжия е въпрос на време. Ползите за правителствата на отделните държави са прекалено много, за да може някой да ги спре.  Изключвайки човешката намеса, управляващите ще са доста по-сигурни в лоялността на армията си, като в същото време ще увеличат печалбите на оръжейния бизнес. От друга страна, разходите за производството и внедряването ще бъдат покрити от намаляване на личния състав на армиите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *