Windows вече е безплатен за производителите на мобилни устройства

windows_app_store

На конференцията Build 2014 от Microsoft обявиха, че операционните системи Windows 8.1 и Windows Phone 8.1 стават безплатни за ОЕМ производителите на устройства под 9 инча.
Макар и доста закъсняло, това решение на Microsoft най-вероятно ще доведе до увеличаване на пазарния им дял при мобилните устройства, който в момента е повече от скромен.
Големият въпрос е дали някой от големите OEM производители ще реши да произвежда устройства с Windows.
При смартфон устройствата на Microsoft ще им е доста трудно да се преборят с Google. Samsung надали ще зарежат Android, който вече е част от навиците на потребителите на GALAXY серията. Същото се отнася и за повечето утвърдени производители, които наложиха свои серии телефони с Android. Най-вероятно се разчита на китайските производители, които да произвеждат евтини смартфони с Windows за развиващите се пазари в Азия.
При таблетите наблюдателите очакват по-голям успех за Microsoft, защото доста потребители все още търсят лек и лесно преносим заместител на лаптопите си с позната им Windows OS.
Както и да се развият нещата, борбата на Microsoft за по-голям дял от пазара ще е изключително трудна, защото Apple и Google имат вече развити екосистеми и огромна маса от лоялни потребители.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *