Смартфоните печелят битката с телевизията.

Смартфоните печелят битката за вниманието ни

От Millward Brown наскоро представиха данните от AdReaction 2014, най-мащабното досега изследване на медийните навици на хората в 30 страни по света.

Според изследването, типичният потребител прекарва цели 7 часа на ден пред екрана на някое медийно устройство, като най-много от това време е посветено на смартфоните 2.5 часа.

Най-много време „пред екран“ прекарват в Индонезия – 9 часа, а най-малко във Франция и Италия – около 5 часа.

През голяма част от времето потребителите използват няколко устройства, като най-честата комбинация е гледане на телевизия и ползване на смартфон – 35% от времето „пред екран“.

Важен извод от изследването е, че телевизията губи състезанието за вниманието на хората и новите медийни „звезди“ са смартфона и таблета. Освен по време на рекламните паузи, хората обръщат повече внимание на мобилните си устройства дори по време на телевизионно предаване и следят само най-важните моменти.

Интересно е сравнението на отношението към рекламите в различните страни. Най-благосклонни към рекламите са в Нигерия и Кения, докато във Франция, Словакия, Чехия, Полша и Русия хората обръщат на рекламите много по-малко внимание.

Най-трудно се оказва да привлечеш с реклами вниманието на група потребители, които в изследването са наречени LAPTOPERATI. Тази група включва предимно мъже, които прекарват най-голяма част от времето „пред екран“ на лаптопите си. Тази група има най-много представители в Русия, Бразилия и Китай.

Като цяло изследването показва, че хората стават все по-недоверчиви към традиционната реклама и често местят вниманието си от една медия в друга.  Тренираните ни умове вече са свикнали да избират бързо по-интересният източник на информация и ерата на телевизията явно е към края си.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *