„Руският Марк Зукърбърг“ с планове за нов проект

Павел Дуров уволнен

Павел Дуров, който основа и дълго време ръководи най-успешната руска социална мрежа ВКонтакте, скоро бе уволнен от поста си на генерален директор на компанията и побърза да напусне Русия.

Версиите за случилото се са няколко и доста противоречиви.

Според самият Дуров, в края на 2013 година той отказал да предостави данни за потребители на социалната мрежа „ВКонтакте“ и с това предизвикъл гнева на Кремъл. Последвалият натиск довел до отсраняването му от ръководството на компанията, която преминала в ръцете на хора близки до управляващите.

Според официалната версия на фирмата, Павел Дуров е подал оставка, която е приета на 21 април 2014 година.

Има и по-интересна версия, която припомня, че през 2013 година Дуров прави нарушение на правилата за движение, след което удря с колата си служител на реда, които се опитва да го спре за проверка. След това Дуров бяга от местопроизшествието, но е разпознат от свидетели на инцидента.  Престъплението му е недоказано, но обвиненията срещу него се връщат в съда два пъти и може би самият Дуров е предпочел да се махне от страната за да не попадне в затвора.

Дуров е участвал в катастрофа

Така или иначе, Дуров съобщи в медиите, че не смята да се връща в Русия и че започва работа по нов проект на социална мрежа за мобилни устройства, акцентирана върху свободата на словото и гарантираща анонимност на потребителите.

В работата ще му помагат 12 програмисти от старата му фирма, които засега ще работят в Централна Европа. Някои коментатори в авторитетни медии наричат проекта на руснака – „най-обещаващия стартиращ проект в бизнеса“ и може би са прави. Дуров има средствата, опита и страхотен екип. Рекламата и отразяването в медиите също няма да са проблем за известен руски бизнесмен, който твърди, че защитавайки свободата на словото в Русия е станал жертва на Путин и руското правителство. Дори не е необходимо това да е истина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *